Engelli Vatandaşlarımızın Refah Seviyeleri Artıyor!
Ülkemizde 2011 Nüfus ve Konut araştırması çerçevesinde Türkiye’de engelli nüfusun oranının yüzde 6,9 dir.2 milyon 85 bin erkeğin ve 2 milyon 792 bin kadının en az bir engeli olduğu ve toplamda engelli vatandaş sayımızın 4milyon 877 bin olduğudur. Son rakamlara bakıldığında ise, ülkemizde 8,5 milyona yakın engelli vatandaşımız olduğunu göstermektedir. Yani Türkiye’de yaklaşık her 9 kişiden biri engelliliğe sahiptir. Halkımızın,b öylesi yüksek yüzde de içinde barındırdığı bu engelli bireylerimiz de, elbette, tüm diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip olmalıdırlar. Engelli vatandaşların toplumsal hayata tam katılımları ile yola çıkan ile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen bireyler olmalarına olanak tanımak amacıyla engellilerin engellerini hiçbir şekilde hissetmediği bir fiziki altyapı oluşturmak için kolları sıvadı.
Devlet Özürlüler İdaresinin yapmış olduğu araştırma verilerine göre; ülkemizde ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlü olanların yaklaşık % 48’inin, süreğen hastalığı olanların ise yaklaşık % 64’ünün sosyal güvenliği bulunmamaktadır. Buda Engelli Vatandaşların yaşam sıkıntısı içinde olduklarını bize göstermektedir.
Yaşı itibarıyla kendi bakımı sağlayamayan veya engelleri nedeniyle normal yaşantısını devam ettiremeyen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için 2005 yılında Bakanlık tarafından “evde bakım yardımı” hizmetinin hayata geçirilmesiyle önemli adımlar kaydedildi. Bugüne dek 707 bin 748 engelliye 3.5 milyar TL yardım yapıldı. Engelli vatandaşlara ödenen sosyal yardımlar ise son 16 yılda 25 kat arttı. Bakımını kendi yapamayanların yakınlarına da ödenen maaşlarda aynı oranda artış var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli ve yaşlı vatandaşların refah seviyelerini yükseltmek, yaşam kalitelerini artırmak isteğiyle yola çıkarak evde bakım hizmetleri kapsamında 2017 yılından bugüne dek kadar 500 bin engelli ve yaşlı vatandaşa 5 milyar 720 bin lira düzeyinde sosyal yardımlarda bulundu.
2002’de 24 lira olarak engelli aylığı ise 598 liraya yükselerek engelli vatandaşlara yapılan yardım 574 lira artırılmış oldu. Yine Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar arasında ,son 16 yıl içerisinde İŞKUR ile 372 bin engelli vatandaş işe yerleştirilmesini , engellilere 36 bin TL’ye kadar sağlanan girişimci desteği 2018’de 50 bin TL’ye çıkarılmasını ve İş kurmak isteyen engellilere mesleki beceri düzeylerini artırıcı kurslara paralel olarak 2014 yılından bu yana 36 milyon TL lik hibe kredi yardımı verilmesini sıralayabiliriz.
Halk Arasında 2022 Maaşı Olarak da Bilinen Bu yasa Nedir?
Türkiye’de kanun ile kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayıp bu kurumlardan geliri olmayan ve muhtaçlığı ilgili SYDV ‘ ler tarafından belgelenen 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen parasal bir haktır. Bu yasadan yararlanan vatandaşlarımızı 4 grupta inceleyebiliriz.
**65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşlarımızın aldığı maaşlar,
**Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından alınan sağlık raporunda %70 ve üstü özürleri olanlar için “bakıma muhtaç özürlü aylığı,
**Rapor oranı %40, 69 arası olanlara ödenen engelli aylığı
** Son olarak da 18 yaş engelli aylığı şeklinde ödemeler yapılmaktadır
Yukarıda belirtilen bu şartları taşıyan engelli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları devlete başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilirler. Engelli maaşları 3 ayda bir olacak şekilde mart, haziran, eylül ve aralık aylarında veriliyor.
1 Ocak 2018 yılında ilk 6 aylık dilimde ise yukarıda açıkladığımız 4 grupta dağıtılan maaşlar şöyle:
***65 Yaş üstü yaşlılık aylığı:797,37 TL
***Rapor oranı yüzde 70 olan bakıma muhtaç Engelli vatandaşlarımızın aylığı:1.796,17 TL
***Sağlık raporu yüzde 40 ila yüzde 69 arası olan Engelli Vatandaş aylığı:1.197,45 TL
***18 Yaş altında olup aileleri tarafından bakılan engelli vatandaşlarımıza ödenecek aylık ise:1.197,45 TL